Rólunk

Cégünk Közép-Európa legnagyobb munkaruha-textil kereskedője. Már 25 éve szállítunk több mint ezer varrodának Európa-szerte. Magyarországi, horvátországi, romániai és csehországi központunkban lévő 3 millió méteres raktárkészletnek illetve a 24 órás rendelkezésre állásnak köszönhetően, a partnereink alacsonyabb szállítási költséggel és rövidebb gyártási ciklussal számolhatnak.

Cégünk

Mint minden nagy utazás, cégünk története is egy vízióval, egy elhatározással, majd az azt követő első lépéssel kezdődött. A Texturát két barát alapította a 80-as években, azzal az álommal, hogy egy napon Magyarország legnagyobb textilkereskedő cégévé válnak. Az időközben megváltozott piaci és globális kereskedelmi környezet hatására az eredetileg divatáru alapanyagokat forgalmazó cég munkaruhaanyag kereskedelemre váltott. Az évek során sikerekben és megpróbáltatásokban egyaránt kitartott mind barátság, mind a cég stabilitása. Így vált egy napon végül az álom valóra.

Időközben újabb, ambiciózusabb álmok is születtek: regionális terjeszkedés, összeurópai jelenlét. Céljaink és a folyamatos fejlődés megkívánta, hogy a vállalat stabil működési keretekkel, biztos anyagi háttérrel, elkötelezett hozzáértő kollégákkal és professzionális cégvezetéssel rendelkezzen. Ezek segítségével sikerült elérni a kétezres évekre, hogy Európa szinte minden országában vannak aktív üzleti partnereink, illetve hogy saját leányvállalat nyithatta meg kapuit Horvátországban, Romániában, illetve Csehországban, amely további két fontos, a lengyel és a szlovák piacot is ellátja termékeinkkel. Vállalatunk súlya a közép-európai régió legnagyobb munkaruha textilkereskedőjévé tesz bennünket.

Elkötelezettségünket és cégünk vitalitását jól mutatja, hogy rövidesen a piaci megjelenés után mind Horvátországban, mind Romániában piacvezetővé válhattunk és természetesen erre törekszünk majd északi szomszédjainknál is.

Több mint két évtizedes történelmünk során számtalan változás következett be a világban. Lehullott a vasfüggöny, kiterjedt a közös piac és megalapult az Európai Unió, Kína nem csak a világpiac meghatározó szereplőjévé vált, de minden tekintetben nagyhatalom lett, megéltünk több kisebb-nagyobb pénzügyi világválságot. Mindezek során a Textura sem céljait, sem stabilitását nem vesztette el, sőt ügyfelei igényeit mindkor szem előtt tartva folyamatosan volt képes alkalmazkodni, fejlődni és terjeszkedni.

Újabb álmaink megvalósításához kollégáink elkötelezettségére és szakértelmére alapozva, a múlt sikereiből merítünk erőt!

Minőség

Miért fontos számunkra a minőség?

A Textura számára a minőség elsősorban ügyfelei miatt fontos, másodsorban önmagunkért. Szeretjük az ügyfeleinket, szeretjük a termékeinket is, éppen ezért vagyunk a végletekig elkötelezettek a minőségi áruk és szolgáltatások irányába. Annak érdekében nyitottuk meg több országban is saját leányvállalatunkat, hogy a legmagasabb szintű, közvetlen kiszolgálást tudjuk nyújtani ügyfeleink számára.

A minőség a mi felfogásunkban nem csak a kifogástalan minőségű terméket jelenti, de az elkötelezett kollégákat és azt a szaktudást is, amit a Textura több mint két évtizede gyűjt és ad át a kollégák következő generációinak.

Azért, hogy ügyfeleink és saját elvárásainak is minden tekintetben meg tudjunk felelni, alapanyagaink életútját a fonáltól kísérjük figyelemmel, a gyártás, majd szállításon keresztül, egészen addig, amíg azt átadjuk vásárlóinknak. Cégünk így kizárólag kifogástalan minőségű, folyamatos ellenőrzéseknek alávetett fonalakkal és szövetekkel dolgozik.

Annak érdekében, hogy minden egyes szállításnál ugyanazt a kiemelkedő minőséget tudjuk nyújtani, standardizáltuk és folyamatosan fejlesztjük folyamatainkat. Anyagaink európai szabványok szerint készülnek.

Milyen tényezők befolyásolják a munkaruhaszövetek minőségét?

A munkaruhaszövetek esetében sok szempont együttesen képviseli a minőséget. A szín állandósága éppúgy fontos, mint a mindig hibátlan kikészítés, a sértetlen csomagolás vagy az áru sérülésmentes szállítása.

Szín

Munkaruhaszöveteink színkonzisztenciájának fenntartása az egyik legfontosabb feladatunk. A színek állandóságának biztos záloga a folyamatos festőgép. Textiláruinkat kivétel nélkül, folyamatos festőgépen festjük, így egyetlen szállításon belül a színazonosság mindig tökéletes.

A PANTONE TEXTILE közel 2000 színét tároljuk vállalatirányítási rendszerünkben. Éppen ezért két eltérő színű raktáron lévő vég, mutasson bármilyen mértékű színbeli hasonlóságot, külön cikkszámot kap, hiszen képesek vagyunk nyilvántartani egy adott termék akár 2000 színvariánsát is.

Egyedi színek

Ügyfeleink gyakran fordulnak hozzánk egyedi színelképzeléssel. Ilyen esetben természetesen nem csupán a szín előállítása a feladatunk, hanem az is, hogy eltároljuk azt a későbbi visszakereshetőség érdekében. Ennek köszönhetően a pontos szín elkészítése akár több év után is egyszerűen és gyorsan megismételhető. Az ismételt megrendelés beérkezése után az archívumból azonosítva, azonnal visszakereshető a pontos színformula.

Csomagolás

Miért fektetnénk ekkora hangsúlyt termékeink hibátlan kivitelezésére, ha a szállítási folyamat során kockáztatnánk annak sérülésmentességét?

A csomagolási folyamat pontos kidolgozásának és standardizálásának, valamint a partnereinknek kiadott részletes csomagolási útmutatónak köszönhetően, messziről felismerhetővé válik a megszokott Textura minőség.

A szövetek csomagolási és szállítási előírásainak legfontosabb pontjai:

Polyfólia: szupererős, egyben rugalmas, hogy a szállítás alatt a munkaruhaszövetben ne essen kár
Papírduda: 30-50 mm-es belső átmérője, és 5 mm falvastagsága gondoskodik arról, hogy emelőrúddal is könnyen görgethető legyen a szabászasztalon és ne roppanjon össze az anyag súlya alatt.
Vonalkód: vonalkódos címke biztosítja a tekercsek azonosíthatóságához szükséges információt

Milyen ellenőrzéseken esnek át az általunk forgalmazott szövetek?

 • Innovatex anyagösszetétel és szerkezet vizsgálatok
 • Szilárdság vizsgálatok (szakítóerő, tépőerő, varrás menti fonalcsúszás, stb.)
 • Színtartósági vizsgálatok (fény, mosás, dörzs, izzadság, vegytisztítás, nyál, stb.)
 • Méretváltozási vizsgálatok
 • Felületváltozási- tartóssági vizsgálatok (hajtogatás állóság, vízlepergetés, légáteresztés, gyűrődési hajlam, pilling vizsgálat, kopásállóság, stb.)
 • Lángállósági vizsgálatok
 • Kémiai vizsgálatok (káros-anyag tartalom, tiltott allergén színezékek, konzerváló anyagok, égéskésleltetők, stb.)

Környezet­védelem

Környezetünk védelme gyermekeink érdeke, de mindannyiunk feladata. A textilipari környezetvédelem elveinek betartása nagyban csökkentheti a gyárak által hagyott ökológiai lábnyom mértékét. A kezdetektől fogva, folyamatosan dolgozunk azon, hogy meghatározzuk cégünk környezetre gyakorolt negatív hatásait és konkrét intézkedéseket vezessünk be ezek csökkentésére.

Mit tehet egy textilipari cég a környezetszennyezés mértékének csökkenéséért?

 • Szennyvízterhelés minimalizálása (újrafelhasználás, tisztítás)
 • Légszennyezés mérséklése a káros anyagok kibocsátásának csökkentésével
 • Hulladék-kibocsátás csökkentése
 • Közvetett terhelő tényezők redukálása (különböző szállítási feladatokból, csomagolásból eredő szennyezés mérséklése)
 • Zajterhelés minimálisra csökkentése.

A Textura nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kizárólag Oeko-Tex minősítéssel rendelkező partnerekkel dolgozzon együtt. Ez a független nemzetközi minősítő intézet a textíliát és annak gyártási folyamatát ellenőrzi.

A vizsgálat területei:

 • Illegális anyagok használata
 • Szabályozott, legális anyagok felhasználása
 • Ismert ártalmas anyagok vizsgálata
 • Egyéb egészségre hatással lévő szempontok ellenőrzése.

Textil ökológia

A textil ökológia négy területtel foglalkozik, ezek a termelés, emberre gyakorolt hatások, a textil felhasználási minősége, valamint a hulladékkezelés területe.

 • A termelés területén azt vizsgálja, hogy milyen hatással bír a textília vagy ruházat előállítása a környezetre, valamin az emberekre. Ebbe beletartozik a munkahelyi biztonság, energiahatékonyság, de a zaj- és porterhelés is.
 • A humán ökológia részterülete az embert helyezi a fókuszba, milyen hatással bírnak a textília és az előállításához felhasznált anyagok az emberre.
 • A textil felhasználási minőség azt vizsgálja, hogy a textília mosása, tisztítása, megóvás célú kezelése milyen hatással bír a környezetre.
 • A hulladékkezelés területe a folyamat végén azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy miként lehet a textíliákat környezetbarát módon megsemmisíteni, újrahasznosítani.

Társadalmi felelősség­vállalás

 • A vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) témaköre a 60-as évektől kezdve létezik, ebben az időben kezdték a vállalatok megnevezni azokat az érintetteket, amelyekre a működésük hatással van, valamint megfogalmazni magukat a hatásokat.
 • Textura felelős vállalatként folyamatosan figyelmet és energiát fordít arra, hogy ügyfeleink, kollégáink, üzleti partnereink és környezetünk érdekei egybeessenek. Társadalmi felelősségvállalásunk a következő területeket érinti
 • Törvényi megfelelés. Vállalatunk több országban is rendelkezik saját leányvállalattal, valamint több tucat országban ügyfelekkel, üzleti partnerekkel. Működésünk mind a nemzetközi, mind a helyi törvényeknek megfelel és ezt partnereinktől is elvárjuk. A legfontosabb törvényi területek a kereskedelmi törvények, a munkatörvény, egészségügyi-, és munkahelyi biztonságra vonatkozó törvények, valamint az üzleti etika írott és írtatlan szabályai.
 • A Textura kollégái többféle országból, eltérő kulturális és nyelvi területekről érkeztek. Ez a sokszínűség egyedi értékeket és perspektívákat hoz cégünk életébe. Ez a sokszínűség a közös célok zászlaja alatt egyesül, egyedi karaktert adva vállalatunknak.
 • Hiszünk az egyenlő elbánás elvében. Cégünknél nem létezik a faji, nemi, családi státusz vagy vallási alapon történő hátrányos megkülönböztetés.
 • Vállalatunk legnagyobb értéke az abban dolgozó emberek. Minden kollégának világos munkaköri leírása van, tudja és érti munkája célját. Fejlődésüket tréningekkel, személyre szabott karrier utakkal, folyamatos visszajelzéssel segítjük.
 • A Texturában nem csak az ajtók nyitottak, de a kollégák közötti kommunikáció is. Videó konferencia rendszer segíti a leányvállalatok közötti kommunikációt, aminek következtében csökkent az üzleti utak száma is, így a vállalat öko-lábnyoma kisebb lett.
 • Környezetünk védelmében folyamatosan teszünk lépéseket. A legfontosabb területek, amelyekre koncentrálunk
  • Újrahasznosított papír használata
  • Papír újrahasznosítása
  • PET újrahasznosítás
  • Mozgás érzékeny világítás
  • Energiatakarékos világítótestek használata
  • Energiatakarékos számítógépek használata
  • Környezetbarát, modern motorral felszerelt szállítógépjárművek
  • Tömegközlekedés és a közös, egyautós munkába járás bátorítása
  • Üzleti utak számának csökkentése.
 • Beszállító üzleti partnereinket úgy válogatjuk, hogy értékeink megegyezzenek. A velük kötött üzletek során minden tekintetben a tisztesség és a hosszú távú együttműködés vezet bennünket. Szállítói tartozásainkat minden esetben időben fizetjük.

Textura a gyermekmunka ellen

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslése szerint közel 215 millió 5 és 17 éves kor közötti gyermek dolgozik szerte a világban. Közülük 115 millió végez veszélyes munkát (2013-as adat).

Lehetetlen pontosan megmondani, napjainkban hány gyermek dolgozik különböző textil előállító-, és feldolgozó üzemekben, de cégünk a leghatározottabban elutasítja a gyermekek kizsákmányolását, ezért kizárólag olyan beszállítóval dolgozunk együtt, aki szerződésben vállalja, hogy csak a törvényeknek megfelelő munkaerőt foglalkoztat, amelynek betartását, munkatársaink a helyszínen a minőségbiztosítási folyamat részeként ellenőrzik.